00 386(02) 252 21 82 >>> DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH PODRAVJA MARIBOR Trubarjeva ul. 15 2000 Maribor <<< dgn.maribor@gmail.com

Kulinarična razglednica iz Kitajske v pdf

                                         NA NAŠI KUHARSKI  DELAVNICI V torek 15.10.2019, bomo ponovno pisali kulinarično razglednico

Tokrat si bomo v našo društveno kuhinjo privabili okus po Kitajski. Potrudili se bomo pripraviti jed,  kot jo pripravljajo na Kitajskem. Pripravljali bomo tudi kratek zapis iz katerega bomo izvedeli nekaj značilnosti te dežele, spoznavali kulturo, delili zgodbe in se predvsem zabavali.

Kreativne kuharske  delavnice spodbujajo našo domišljijo in nam prinašajo nova znanja, ob tem pa omogočajo zabavo ob sproščenem druženju.
Naše delavnice so primerna popestritev vašega vsakdana in omogočajo pridobivanje novih veščin. Ponujajo priložnost, da vsak posameznik sodeluje po svojih željah in sposobnostih.
Namenjene so vsem članom, prostovoljcem in zaposlenim v društvu.
Znotraj društva imajo udeleženci možnost druženja in srečevanja, branja časopisov, družabnih iger in informiranja, delavnic za osebnostno rast in dvig kakovosti življenj, ter spodbujanje socialnega vključevanja.

  Delavnico bo vodila:  Mira  Meš  Pivec in  Andrej Vivod

Prostovoljca:  Andrej Trifunovič  in  Srečko Ljeskovac

 VABLJENI

Kitajska je ljudska republika v Vzhodni Aziji in najbolj poseljena država na svetu s približno 1,404 milijarde prebivalcev. Obsega približno 9.600.000 kvadratnih kilometrov in je tretja največja država na svetu.
Uradni jezik je kitajščina, glavno mesto je Peking.
Najbolj prepoznavne znamenitosti na Kitajskem, so:  Kitajski zid, nebotičniki Šanghaja, Stadion v Pekingu, Tibet, Himalaja, mesto Hong Kong.

Najbolj znamenita žival je panda.

Kitajska je največji proizvajalec riža na svetu in med največjimi pridelovalci različnih žitaric, soje, tobaka in bombaža. Ima izjemno bogata nahajališča rudnin in mineralov, ki jih le delno izkorišča. Še pred kratkim je bila ponekod v odročnih pokrajinah lakota. V sodelovanju z razvitejšimi državami je pridobila veliko znanja z najzahtevnejših področij, zato ima celo jedrsko orožje in tehnologijo za polete v vesolje.
Naj bolj pomembno pri kitajski hrani je , veliko različne zelenjave in malo mesa.  Prav zaradi tega imamo kitajsko hrano kot zdravo prehrano. Glavna priloga je kuhan riž in sojina omaka, ki je lahko sladka ali kisla.
Sever države slovi po cmokih, ki jih je poleg rezancev in špagetov  iz riževe moke. Najbolj poznana mesna jed je pekinška raca, ki mora biti dobro zapečena.
Kitajci ne marajo hladilnikov, še manj zamrzovalnikov. Vse sestavine jedi morajo biti sveže.
Zaščitni znak pristne kitajske kuhinje je vok, kovinska posoda, primerna za pripravo praktično vseh jedi. V voku se kuha, peče, cvre, duši, praži …
Kitajci jedo drugače od nas: na mizo prinesejo večje pladnje, za vsaj štiri ali osem ljudi, pa si potem gostje jemljejo z vsakega pladnja.   

                                

Share this…

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1),
Dostopnost