00 386(02) 252 21 82 >>> DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH PODRAVJA MARIBOR Trubarjeva ul. 15 2000 Maribor <<< dgn.maribor@gmail.com

Omejitve pri izvajanju športne vadbe in rekreacije

Športno gibalna dejavnost in proces športne vadbe (treningi) so omejeni in dovoljeni le za določene izjeme.

Trening je dovoljen

 • vrhunskim športnikom (olimpijski, mednarodni in svetovni razred): gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost in, ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni;
 • perspektivnim športnikom, gre za 673 mladih športnikov, ki so v mladinskih kategorijah dosegli vrhunske mednarodne športne rezultate;
 • športnikom v starostnih kategorijah kadeti in mladinci, registriranim v skladu z  32. členom Zakona o športu (ZŠpo-1), ki so člani reprezentanc: gre za okrog 1000 športnikov; omenjeni športniki so že delno zajeti v skupini perspektivnih športnikov; 
 • poklicnim športnikom, ki so starejši od 15 let in so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu za šport: gre za trenutno okrog 500 športnikov, ki pa so delno zajeti že v številki vrhunskih in perspektivnih športnikov. Status poklicnega športnika je oblika zaposlitvenega statusa (samozaposlena oseba).

Treningi športnikov v mlajših starostnih kategorijah (mladinci in kadeti) so dovoljeni le če se izvajajo v obliki tako imenovanih mehurčkov oziroma fizično izoliranih skupin.

Dovoljeni so tudi treningi preostalim registriranim športnikom, ki niso zajeti v zgoraj naštetih skupinah športnikov, če se izvajajo individualno torej samostojno oziroma pod vodstvom strokovnega delavca v športu, ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih.

Strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev. Pri izvajanju športne vadbe športnikov v skupinah je potrebno neprekinjeno vzdrževanje vsaj 2 metra medosebne razdalje. Takšna športna vadba športnikov je dovoljena tako na zunanjih površinah oziroma na prostem, kot tudi v zaprtih prostorih.

Športno rekreativna dejavnost

Dovoljena je samostojna ali vodena individualna športno rekreativna dejavnost ter brezkontaktna športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih. Strokovni delavec v športu ne šteje v številčno omejitev. Pri izvajanju športne vadbe v skupinah je potrebno vzdrževanje vsaj 2 metra medosebne razdalje. Takšna športno rekreativna vadba je dovoljena tako na zunanjih površinah oziroma na prostem, kot tudi v zaprtih prostorih.

 • Brezkontaktna športna vadba je takšna športna aktivnost pri kateri med izvajanjem športne vadbe ne pride do dotika oziroma fizičnega stika med vadečimi. 
 • Individualna športna vadba je takšna športna vadba pri kateri posameznik vadi sam. Kot individualna športna vadba se šteje tudi športna vadba v skupini oseb, ki so člani skupnega gospodinjstva. Med člani skupnega gospodinjstva med vadbo ni potrebno vzdrževati vsaj 2 metra razdalje.

Tekmovanja v kolektivnih športih

V kolektivnih športnih panogah (hokej na ledu, košarka, nogomet, odbojka, rokomet, vaterpolo in mali nogomet) se dovoli izvajanje tekmovanj v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega (1. slovenska liga, 2. slovenska liga in 1. mladinska slovenska liga), regionalnega (na primer alpska hokejska liga) mednarodnega (npr. Liga narodov) oziroma evropskega tekmovanja (na primer ABA liga), to pomeni sodelovanje športnih klubov iz 1. slovenske lige v nacionalnih, regionalnih, evropskih in mednarodnih ligah.

Prav tako je v kolektivnih športih dovoljeno izvajanje vseh velikih športnih tekmovanj iz 74. člena Zakona o športu.

Tekmovanja v individualnih športih

Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih še vedno ni dovoljena.

V individualnih športnih panogah je dovoljeno izvajanje državnih članskih prvenstev, državnih mladinskih prvenstev, evropskih pokalov in velikih mednarodnih športnih prireditev, ki so opredeljene v 74. členu Zakona o športu.  

Za športnike, ki jim je v skladu s tem členom dovoljeno tekmovati, je dovoljen tudi proces športne vadbe.

Športni objekti

V zaprtih prostorih je dovoljeno igranje tenisa, badmintona, vadba na fitnes napravah, plavanje, plezanje, drsanje in skupinske vadbe. Na prostem se znova lahko izvajajo tečaji smučanja do 10 oseb.

Za izvajanje športno gibalne dejavnosti oziroma športnih programov, ki jih odlok dovoljuje, se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa Zakon o športu:

 • športni centri,
 • športni objekti,
 • vadbeni prostori,
 • vadbene površine ter površine za šport v naravi ter
 • šolski športni objekti.

Testiranje

Za udeležence športne vadbe testiranje ni predpisano.

Vsi strokovni delavci v športu (trenerji in tudi vaditelji rekreativne vadbe) se morajo redno tedensko testirati.

Negativni test na prisotnost novega koronavirusa je pogoj za vodenje športne vadbe športnikov in rekreativcev.

Komu se ni treba testirati

 • Osebam, ki pokažejo dokazilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.
 • Osebam, ki so že prebolele covid-19, pri čemer morajo imeti potrdilo o pozitivnem rezultatu testa HAGT ali testa PCR, na SARS-CoV-2, ki je starejši od 21 dni, vendar ne starejši od 6 mesecev.
 • Osebam, ki so že prebolele covid-19, pri čemer morajo imeti potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Share this…
(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1),
Dostopnost