00 386(02) 252 21 82 >>> DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH PODRAVJA MARIBOR Trubarjeva ul. 15 2000 Maribor <<< dgn.maribor@gmail.com

Gluhi in naglušni so upravičeni do naslednjih tehničnih pripomočkov: elektronska varuška, svetlobni hišni zvonec z alarmom, videofon, FM-sistem ali FMsistem prilagojen za osebe s polževim vsadkom, indukcijska zanka za TV, zapestna ročna ura vibracijska, telefonski aparat z ojačevalnikom, svetlobni/zvočni indikator – budilka ali vibracijska ura budilka, baterije za polžev vsadek.

Gluhoslepi so upravičeni do naslednjih tehničnih pripomočkov: svetlobni hišni zvonec z alarmom, svetlobni/zvočni indikator – budilka ali vibracijska ura budilka, govoreča zapestna ura z vibratorjem, prenosna tipkovnica za gluhoslepe osebe, magnetna tabla z izbočenimi črkami, indikator svetlobe, prenosna elektronska lupa.

 Gluhi/naglušni in gluhoslepi upravičenci lahko tudi izbirajo med enim od naslednjih tehničnih pripomočkov: – mobilni telefon, – tablični računalnik, – prenosni osebni računalnik.

 Gluhoslepi so od 1. 1. 2016 dalje upravičeni tudi do naslednjih tehničnih pripomočkov: – programski vmesnik za uporabo osebnega računalnika za slepe, – nadgradnja programskega vmesnika za uporabo osebnega računalnika za slepe, – programski vmesnik za osebni računalnik za povečavo in branje, – nadgradnja programskega vmesnika za osebni računalnik za povečavo in branje.

Pravilnik ureja tudi upravičenost do prilagoditve vozila ali sofinanciranja nakupa novega prilagojenega vozila za gibalno ovirane invalide, ki lahko sami upravljajo samó prilagojeno vozilo (upravičenec do prilagoditve vozila – voznik) ali sami ne upravljajo vozila, prilagoditev pa je nujno potrebna za vstopanje in varno vožnjo (upravičenec do prilagoditve vozila – sopotnik).

Pri tehničnih pripomočkih za senzorne invalide in prilagoditvi oziroma nakupu vozila za gibalno ovirane invalide ne gre za podvajanje s pripomočki, ki jih invalidi lahko uveljavljajo kot upravičenost iz obveznega zdravstvenega zavarovanja pri zdravstveni zavarovalnici, npr. proteze udov, invalidski voziček, bela palica za slepe, slušni aparat za naglušne idr. (gluhi niso upravičeni do nobenega pripomočka iz tega naslova).

Vloga za tehnične pripomočke v pdf

Vlogo za tehnične pripomočke oddate na upravni enoti. Ob vlogi zahtevajte potrdilo!

Vso pomoč pri urejanju Vloge za komunikacijski dodatek vam nudimo v pisarni društva v času uradnih ur.

Uradne ure pisarna Maribor: pon 9-12, sreda 9-12, 16-18.
Uradne ure pisarna podružnica Ptuj: vsak tretji petek v mesecu 16-18.

https://youtu.be/_y_vCy7CI_c

Share this…

(Skupno 1.387 obiskov, današnjih obiskov 1),
Dostopnost