00 386(02) 252 21 82 >>> DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH PODRAVJA MARIBOR Trubarjeva ul. 15 2000 Maribor <<< dgn.maribor@gmail.com

Spoštovani,
kot veste je v Sloveniji z odlokom ponovno dovoljeno izvajanje športnih tekmovanj, ki so del uradnih tekmovalnih sistemov. Vendar pa mora biti za vsako tekmovanje imenovana odgovorna oseba, ki skrbi, da protokol v zvezi z zaščitnimi ukrepi proti širjenju virusa COVID – 19, poteka po pravilih. Za vsa tekmovanja v športu invalidov, ki služijo kot regijska oz. kvalifikacijska tekmovanja za uvrstitev na državno prvenstvo, ki ga organizira Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski para olimpijski komite (Zveza ŠIS -SPK), bo Zveza ŠIS – SPK, poslala pristojnemu ministrstvu podatke. Namreč odlok govori, da le
nacionalna panožna športna zveza,
lahko posreduje podatke. Zahtevani podatki so sledeči:

·
Uradni naziv tekmovanja (npr. državno prvenstvo),
·
Športno panogo oz. disciplino (npr. alpsko smučanje – veleslalom),
·
Tekmovalne kategorije (npr. mladinke in mladinci),
·
Kraj izvedbe tekmovanja (npr. Smučišče Rogla),
·
Datum izvedbe tekmovanja (npr. 25. 3. 2021),
·
Ime in priimek odgovorne osebe tekmovanja,
·
E-naslov in GSM številko odgovorne osebe.
Podatke je potrebno na ministrstvo poslati vsaj 1 delovni dan pred izvedbo tekmovanja, zato prosim, da na e – naslov:
ziga.kobasevic@zsis.si
, vsaj 2 delovna dneva pred izvedbo tekmovanja, posredujete zgoraj navedene podatke.
POZOR: izvajalec tekmovanja in odgovorna oseba, sta odgovorna za potek in izvedbo tekmovanja in nosita posledice v primeru nespoštovanja pravil, ki so predpisana z odlokom.
Za lažje načrtovanje in izvedbo vaših tekmovanj, vam spodaj pošiljam protokol izvedbe tekmovanj, vezan na COVID – 19.
Izvedba tekmovanja:
V vseh športnih panogah je dovoljeno izvajanje tekmovanj, ki so del uradnih tekmovalnih sistemov v Republiki Sloveniji, neglede na kakovostni nivo tekmovanja ali starostno kategorijo športnikov. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena. Organizator športnega tekmovanja mora zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo športnega tekmovanja.
Za nadzor nad izvedbo športnih tekmovanj mora pristojna nacionalna panožna športna zveza imenovati odgovorne osebe in njihove kontaktne podatke posredovati ministrstvu, pristojnemu za šport. Za vsa športna tekmovanja, ki so organizirana na nivoju panoge mora pristojna nacionalna panožna športna zveza vsaj en delovni dan pred dnevom tekmovanja na e-naslov:
gp.mizs@gov.si
poslati naslednje podatke:

  • Uradni naziv tekmovanja (npr. državno prvenstvo),
  • športno panogo oz. disciplino (npr. alpsko smučanje – veleslalom),
  • tekmovalne kategorije (npr. mladinke in mladinci),
  • Kraj izvedbe tekmovanja (npr. Smučišče Rogla),
  • Datum izvedbe tekmovanja (npr. 25. 3. 2021),
  • Ime in priimek odgovorne osebe tekmovanja,
  • E-naslov in GSM številko odgovorne osebe.
    Uporaba športnih objektov:
    Za izvajanje športno gibalne dejavnosti oziroma športnih programov, ki jih odlok dovoljuje, se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, kot jih določa Zakon o športu: športni centri, odprti in zaprti športni objekti, vadbeni prostori, vadbene površine ter površine za šport v naravi ter šolski športni objekti.
    Testiranja:
    Odlok predpisuje obvezno testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 za naslednje skupine uporabnikov športni hp rogramov in sicer za:
  • športnike in člane njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, ki jih odlok dovoljuje ter drugo osebje, ki sodeluje pri izvedbi teh tekmovanj (sodniki, delegati, čistilci, zdravniki, fizioterapevti, pobiralci žog… vsi, ki sodelujejo pri izvedbi tekmovanja), in
  • strokovne delavce v športu, ki vodijo programe športne vadbe (izvajalci treningov športnikov in izvajalci športno rekreativne vadbe), ter
  • udeležence in izvajalce programov usposabljanj.
    Protokol testiranja:
    Športniki in člani njihovih ekip, ki se udeležujejo tekmovanj, ter drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, se tekmovanj lahko udeležijo, če predložijo negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo (test PCR) ali hitrega antigenskega testa (test HAG), ki ni starejši od 48 ur. 48 ur se šteje od dneva inure izdaje potrdila o testiranju. Če je oseba prejela negativni test v petek ob 8:00, je test veljaven do nedelje do 8:00. Če tekmovanje traja več dni se vsak tekmovalni dan šteje, kot posamezno tekmovanje za katerega morajo imeti udeleženci test, ki ni starejši od 48 ur.
    Izjeme, ki ne potrebujejo testa:
    Predložitev negativnega testa na prisotnost virusa SARS-CoV-2 ni potrebna osebam, ki imajo:
    Dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev,
    imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev (predpisano potrdilo:
    https://www.gov.si/novice/
    2021-02-12-potrdilo-za-osebe-
    ki-so-prebolele-covid-19/
    ). Laboratorijski izvid, ki izkazuje prisotnost protiteles proti virusu COVID-19 ni zadosten dokaz.
    dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema:
  • drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
  • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
  • prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
  • drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
  • drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni ali
  • drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni.
    Upoštevajo se tudi dokazila o testiranju, ki so bila izdana v tujini če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma državah članicah schengenskega območja, v Združenih državah Amerike, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske.
    Maske in razkužila:
    Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, torej tudi v vseh športnih objektih. Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki je registrirano za ta namen in uvrščeno v Register biocidnih proizvodov, ki ga vodi in na svoji spletni strani objavlja Urad Republike Slovenije za kemikalije. Razkužila iz prejšnjega odstavka mora zagotoviti upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru pri vhodu v tak prostor.
    V primeru vprašanj pri izvedbi tekmovanj, me prosim kontaktirajte na ta e – naslov.
    S športnimi pozdravi,

  • Žiga Kobaševič
    Strokovni sodelavec
    ZVEZA
Share this…
(Skupno 183 obiskov, današnjih obiskov 1),
Dostopnost